Glycation and aging.

Glycatie en veroudering.

Dokter Tiina Meder:

“Veroudering wordt bepaald door vele processen. Tot nu toe zijn er meer dan 300 theorieën over veroudering naar voren gebracht. In de afgelopen jaren is de rol van glycatie en geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s) in toenemende mate besproken in verband met huidveroudering, en het potentieel van antiAGE-strategieën heeft veel belangstelling gekregen van farmaceutische bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe antiverouderingsstrategieën cosmeceutische verbindingen.


Wat is glycatie?
Glycatie werd voor het eerst gediagnosticeerd bij diabetespatiënten als leidend tot de accumulatie van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE) in verschillende weefsels en organen, zoals bloedvaten en netvlies. AGE-producten zijn in verband gebracht met nierziekte in het eindstadium, atherosclerose en andere gezondheidsbedreigende aandoeningen. Uiteraard is de huid geen uitzondering. AGEs-producten zijn zowel in de dermis als in de diepe lagen van de opperhuid ontdekt, in de huid van zowel jonge als oudere mensen. Blijkbaar is de aanwezigheid van AGE’s in de huid van oudere mensen meer uitgesproken, omdat hun natuurlijke afbraak afneemt met de leeftijd.
Glycatie is een specifieke reactie tussen suikers (voornamelijk glucose en fructose) en eiwitten, lipiden of nucleïnezuren. Glycatie transformeert gebonden eiwitten en andere middelen in disfunctionele moleculen: collageen zal minder flexibel worden en een drievoudige helixstructuur vormen, en wat erger is, deze nieuwe helix is erg moeilijk te vernietigen of te vervangen door nieuwe functionele moleculen. Het gebrek aan huidelasticiteit veroorzaakt door getransformeerd collageen wordt al snel onomkeerbaar.
Geglyceerde moleculen en glycatieproducten (AGE’s) verhogen het risico op fotobeschadiging van de huid, en ultraviolette straling stimuleert op zijn beurt de glycatie, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Het risico op glycatie wordt verder verhoogd bij rokers, wat leidt tot voortijdige rimpels, een ongelijkmatige teint en verlies van elasticiteit.
Onlangs is er een verband gelegd tussen glycatie en eetgewoonten: suikerrijke diëten spelen een cruciale rol bij het verhogen van glycatie, evenals producten met een hoog gehalte aan AGE’s: geroosterd vlees, geroosterd brood, donkergekleurde frisdranken, donuts. Sorry dat ik dit nieuws breng, maar blijkbaar is het bakken, braden en grillen van voedsel niet de beste manier om er jonger uit te zien.
Het goede nieuws is dat gezond eten de hoeveelheid AGE’s in het lichaam kan verminderen. Een gezond “anti-glycatie”-dieet moet arm zijn aan monosachariden (glucose EN fructose) en koken op waterbasis – koken of stomen – verdient de voorkeur. Sommige aromatische kruiden en specerijen zouden de endogene productie van AGE’s kunnen verminderen: oregano, kruidnagel, gember, kaneel en knoflook zijn je vrienden. Bovendien kan de inname van antioxidanten, aangezien de glycatie wordt versneld door de activiteit van vrije radicalen, de productie van AGE’s remmen. Het meest effectief is waarschijnlijk alfaliponzuur, maar ook carnitine, resveratrol en flavonoïden kunnen je goed doen, evenals zink en mangaan.
Er is onderzoek gedaan naar de remmers van glycatie met veelbelovende resultaten. Oraal ingenomen aspirine blokkeert bijvoorbeeld de glycatie effectief genoeg. Helaas zijn niet veel
 ingrediënten even effectief als ze lokaal worden aangebracht. Antioxidanten zoals vitamine C en E, groene thee-extract, resveratrol en enkele andere kunnen anti-glycatiemiddelen worden genoemd omdat de antioxidantactiviteit de vorming van AGE’s helpt verminderen.
Antioxidanten hebben echter geen direct “ontbindend” effect op de beschadigde structurele eiwitten in de epidermis en dermis. Een min of meer “direct” anti-glycatie-effect na plaatselijke toepassing wordt aangetoond door co-enzym Q-10 en pentapeptide-34 trifluoracetaat, waarbij de laatste het vermogen van de huid om co-enzym Q-10 te produceren verbetert. Tweederangs anti-glycatie zijn lactobionzuur en maltobionzuur, carnosinezuur, gluconolacton, aminoguanidine en alisine (zelden gebruikt in cosmetica), bosbessen- en granaatappelextracten en een universele huidversterker, vitamine B3 of
niacinamide.
De tekenen van glycatie (stijfheid, verkleuring, verlies van elasticiteit en barrièrefunctie, rimpels en doffe teint) kunnen al op 30-35 verschijnen, vooral bij rokers en liefhebbers van zonnebrand. Dus als dit soort dingen je dwars zitten, is het het beste om vroeg te beginnen met preventieve maatregelen.


Meder Beauty Science biedt 3 anti-glycatieoplossingen

Nrj-Soin Serum met vitamine B3 en bosbessenextract voor dagelijks gebruik. Het serum moet deel uitmaken van de dagelijkse routine en helpt de huid te beschermen tegen zowel vrije radicalen als de vorming van AGE’s.


Vita-Long Oil is een intensieve behandeling voor de reeds beschadigde huid, met een hoge concentratie aan co-enzym Q-10, vitamine C en E en carnosinezuur uit rozemarijnextract.
Vita-Long Oil moet minimaal 7 weken per jaar worden aangebracht als je nog rookt of als je huid al beschadigd is door de zon. Dr. Meder raadt aan om het dagelijks aan te brengen als de huid droog is en al tekenen van veroudering vertoont.


Hydra-Fill Mask voor de droge huid en Myo-Fix Mask voor een blij gezicht, bevatten vitamine E en gluconolacton, die een wekelijkse anti-glycatieboost bieden, als aanvulling op de dagelijkse huidverzorgingsroutine of als een regelmatige preventieve maatregel als u het niet gebruikt specifieke anti-glycatieproducten.”


Shop Meder by Dr.Meder

Terug naar blog